Elak strok: Makan ikan lebih baik daripada makan 'fish oil'

Sunday 4 November 2012

Kajian yang dilakukan yang melibatkan 800,000 orang di 15 buah negara mendapati mereka yang makan ikan sebanyak 5 ke 8 kali seminggu mampu menurunkan risiko kena serangan strok sebanyak 12%.

Makan ikan terutamanya ikan yang berlemak jauh lebih baik daripada makan pil fish oil sebagai suplemen. Bagi mereka yang ada keturunan kena serangan strok perlu amalkan makan ikan dan kurangkan makan daging atau ayam.

Masalahnya sekarang, ramai daripada kita asyik makan ayam dan ayam saja di sebabkan harga ayam yang jauh lebih murah daripada harga ikan. Ikan kembung saja cukup mahal dan harganya semakin tahun semakin meningkat sedangkan ikan kembung merupakan salah satu jenis ikan yang menjadi menu utama rakyat kita dahulu.

Baca laporannya di sini
Share on :

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2015. ABU.
Design by Herdiansyah Hamzah. Published by Themes Paper. Powered by Blogger.
Creative Commons License